Pyxis - druk PDF
Pyxis - druk PDF
Witam,
mam zakupiony program Pyxis + IBOK i sie zastanawiam jak Pyxisem wydrukować faktry do PDF i uploadować je na serwer, nie mogę znaleć zadnej opcji w programie.
Pozdrawiam,
mam zakupiony program Pyxis + IBOK i sie zastanawiam jak Pyxisem wydrukować faktry do PDF i uploadować je na serwer, nie mogę znaleć zadnej opcji w programie.
Pozdrawiam,
Aby fakturki zostaly wyslane na iBOKa musza sie znajdowac w momencie uploadu w katalogu eksportow Pyxisa wydrukowane w formacie PDF.
Jak je wydrukowac automatycznie do PDFa jest opisane tutaj w FAQ:
http://pyxisisp.pl/index.php?option=com ... temid=14#6
Jak je wydrukowac automatycznie do PDFa jest opisane tutaj w FAQ:
http://pyxisisp.pl/index.php?option=com ... temid=14#6
Piotr Szkut - PYXIS
W FAQ masz screeny. To chyba dosyc zrozumiala forma komunikacji - obrazek :-)
Sciagnij wersje z www PDF Creatora i najpierw ustaw sobie wg niej. JAk bedziesz wiedzial jak to ustawisz i w tej najnowszej pewnie.
Ustawienie Cratora to wymuszenie automatycznego zapisu plikow z nazwa proponowana przez Pyxisa do katalogu ktory masz ustawiony jako katalog eksportow w konfiguracji programu. Ot i cala idea.
Sciagnij wersje z www PDF Creatora i najpierw ustaw sobie wg niej. JAk bedziesz wiedzial jak to ustawisz i w tej najnowszej pewnie.
Ustawienie Cratora to wymuszenie automatycznego zapisu plikow z nazwa proponowana przez Pyxisa do katalogu ktory masz ustawiony jako katalog eksportow w konfiguracji programu. Ot i cala idea.
Piotr Szkut - PYXIS
Hura ! wszystko zaczaiłem
czyli skrócona instrukcja obsługi dla potomnych: (tylko mały problem przeczytaj na dole)
1. Tworzymy folder np. na dysku D: o nazwie "ExportPyxis" D:\ExportPyxis\
2. Instalujemy PDFCreator (to program który będzie symulował drukarkę do której kierujemy druki z Pyxisa i on zamienia druki na PDF)
3. Po instalacji PDFCreatora wchodzimy w Opcje PDFCreatora w zakładkę "Autozapis" zaznaczamy tam "Używaj funkcji autozapisu" format zapisu "PDF" nazwa pliku to: <REDMON_DOCNAME_FILE> zaznaczamy "Używaj tego folderu do autozapisu i wybieramy wcześniej utworzoną ścieżkę "D:\ExportPyxis\
zapisujemy ustawienia w PDFCreatorze.
4. W programie Pyxis wchodzimy w Konfiguracje (Opcje>Konfiguracja) i w sciezkę "Katalog z plikami Exportu" wpisujemy "D:\ExportPyxis\"
5. W programie Pyxis wybieramy "Drukuj FV z zakresu" wybieramy sobie numer początkowy i koncowy FV i na dole jest przycisk "Drukarka" wybieramy "PDFCreator" no i naciskamy ok;-)
6. PDF sie drukują do naszego folderu exportu czyli D:\ExportPyxis\
Wszystkie PDF mamy w tym moencie w folderze D:\ExportPyxis i zeby zostaly umieszczone w folderach z ID klienta nalezy wybrać w Pyxis
Narzędzia > IBOK i tam w sciezke gdzie mamy katalog lokalny wybrac d:\ExportPyxis oraz co wazne na gorze nalezy zaznaczyc "Katalog lokalny" no i naciskamy przycisk "uaktualnij ibok" wszystkie pliki pdf powinny znaleźć się w folderach klientów.
JEdnak jest maly problem ktorego nie moge rozwiazać i jeżeli ktoś jest chętny do pomocy to niech się wypowie, teraz gdy to wszystko zrobimy na stronie klient logując się do IBok'a widzi tylko nazwe faktury nie widzi linku i nie moze jej pobrać!.
1. Tworzymy folder np. na dysku D: o nazwie "ExportPyxis" D:\ExportPyxis\
2. Instalujemy PDFCreator (to program który będzie symulował drukarkę do której kierujemy druki z Pyxisa i on zamienia druki na PDF)
3. Po instalacji PDFCreatora wchodzimy w Opcje PDFCreatora w zakładkę "Autozapis" zaznaczamy tam "Używaj funkcji autozapisu" format zapisu "PDF" nazwa pliku to: <REDMON_DOCNAME_FILE> zaznaczamy "Używaj tego folderu do autozapisu i wybieramy wcześniej utworzoną ścieżkę "D:\ExportPyxis\
zapisujemy ustawienia w PDFCreatorze.
4. W programie Pyxis wchodzimy w Konfiguracje (Opcje>Konfiguracja) i w sciezkę "Katalog z plikami Exportu" wpisujemy "D:\ExportPyxis\"
5. W programie Pyxis wybieramy "Drukuj FV z zakresu" wybieramy sobie numer początkowy i koncowy FV i na dole jest przycisk "Drukarka" wybieramy "PDFCreator" no i naciskamy ok;-)
6. PDF sie drukują do naszego folderu exportu czyli D:\ExportPyxis\
Wszystkie PDF mamy w tym moencie w folderze D:\ExportPyxis i zeby zostaly umieszczone w folderach z ID klienta nalezy wybrać w Pyxis
Narzędzia > IBOK i tam w sciezke gdzie mamy katalog lokalny wybrac d:\ExportPyxis oraz co wazne na gorze nalezy zaznaczyc "Katalog lokalny" no i naciskamy przycisk "uaktualnij ibok" wszystkie pliki pdf powinny znaleźć się w folderach klientów.
JEdnak jest maly problem ktorego nie moge rozwiazać i jeżeli ktoś jest chętny do pomocy to niech się wypowie, teraz gdy to wszystko zrobimy na stronie klient logując się do IBok'a widzi tylko nazwe faktury nie widzi linku i nie moze jej pobrać!.
Mam wygenerowane hasło i login dla wszystkich klientów, mam wydrukowane w PDF fv za miesiąc I, II i III, wszystkie fv znajdują się w jednym katalogu D:\export. Wykonuje 'Narzędzia'-->'iBOK' zaznaczony 'Katalog lokalny', poniżej w ścieżce wpis D:\export, klikam 'Uaktualnij iBOK'. Program kończy zadanie, na koniec robię jeszcze raz tylko do 'kat. lokalny zip'. Oczywiście zip jest załadowany poprawnie w iBOK.
Brakuje podlinkowanych fv z III w iBOK mimo, że fv za III znajdują się w D:\export.
Pytanie #2 - czy za każdym razem kiedy będę aktualizował iBOK ponownie będzie wrzucał FV za I,II,III itd?
Podczas aktualizacji bezpośrednio na 'konto ftp' program potrafił się zawiesić.
Brakuje podlinkowanych fv z III w iBOK mimo, że fv za III znajdują się w D:\export.
Pytanie #2 - czy za każdym razem kiedy będę aktualizował iBOK ponownie będzie wrzucał FV za I,II,III itd?
Podczas aktualizacji bezpośrednio na 'konto ftp' program potrafił się zawiesić.
#1 Sprzwdz czy faktycznie tek katalog podales jako katalog eksportow w Pyxisie. Jesli znajdzie tam FV to nie ma ograniczen co do ich dolaczania do eksportu.
#2 Nie musisz juz ponownie umieszczac w kat eksportow raz wyslanych FV. One beda siedzialy na iboku dopoty, dopoki nie zaznaczyszopcji aby czyscil katalogi na serwerze przed wysylka.
#2 Nie musisz juz ponownie umieszczac w kat eksportow raz wyslanych FV. One beda siedzialy na iboku dopoty, dopoki nie zaznaczyszopcji aby czyscil katalogi na serwerze przed wysylka.
Piotr Szkut - PYXIS
Zauważyłem jeden błąd - nie wiem jak to możliwe ale w nazwie pliku pdf brakowało na końcu znaku ")" we wszystkich fv za III. Dlatego nie importowało tych FV.Pyxis pisze:#1 Sprzwdz czy faktycznie tek katalog podales jako katalog eksportow w Pyxisie. Jesli znajdzie tam FV to nie ma ograniczen co do ich dolaczania do eksportu.
Faktycznie trzeba żonglować plikami. Albo jakaś opcja pomijania wrzuconych już FV.Jardo pisze:W takim razie przydałaby się opcja automatycznego czyszczenia katalogu exportów z wysłanych plików.