Mam problem z założeniem blokad ma mikrotiku.
Skonfigurowałem gentoo z obsługą apache, ssh, mysql i php lecz zatrzymałem sie na cronie. Problem w tym że paczka jaką otrzymałem ze skryptami php nie zawieraja pliku skrypt.php o którym mowa w how-to a ktora powinienem teraz dodac do crona.
Drugie pytanie. Jak działa przekierowanie klienta na stronke www, nie bardzo wiem gdzie to ustawić.
blokady mikrotik
Re: blokady mikrotik
wyjasnię dla potomnych:saluo pisze:Mam problem z założeniem blokad ma mikrotiku.
Skonfigurowałem gentoo z obsługą apache, ssh, mysql i php lecz zatrzymałem sie na cronie. Problem w tym że paczka jaką otrzymałem ze skryptami php nie zawieraja pliku skrypt.php o którym mowa w how-to a ktora powinienem teraz dodac do crona.
Drugie pytanie. Jak działa przekierowanie klienta na stronke www, nie bardzo wiem gdzie to ustawić.
Proszę zmienić nazwę pliku index.php na skrypt.php
Co do regułki w MT:
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Redirect Zalegaja" disabled=no \
dst-port=80 protocol=tcp src-address-list=blokada_www to-addresses=adres_ip_z_stroną to-ports=port_strony
oczywiście należy jeszcze dodać regułki do firewala w łańcuchu foward dropujące adres listę blokada_www ale jednocześnie zezwolić na ruch na porcie 53 i adres i port stronki z powiadomieniem ew. dodatkowo z adresem i portem iBoka