Teraz nie ma mechanizmow, ktore by to umozliwialy, ale postaram sie cos wymyslic.
zmienne tekstowe
Re: zmienne tekstowe
Trudny temat rzuciles na warsztat. 
Teraz nie ma mechanizmow, ktore by to umozliwialy, ale postaram sie cos wymyslic.
Piotr Szkut - PYXIS
Tak skonstruować szablon by PESEL wypadał na końcu linii - w razie jego braku będzie miejsce by tenże numer dopisać ręcznie. A może program pozwala wpisać kropki w miejsce numeru w kartotece? Wtedy byłyby tez na wydruku.
Witam
A jest możliwość tworzenia własnych zmiennych? np Jak konkretna pozycja z abonamentu czy lokalizacja jeżeli klient ma więcej niż jedną i każda lokalizacja potrzebuje odrębnej umowy,
A jest możliwość tworzenia własnych zmiennych? np Jak konkretna pozycja z abonamentu czy lokalizacja jeżeli klient ma więcej niż jedną i każda lokalizacja potrzebuje odrębnej umowy,
Jest szansa w najbliższym czasie na tego typu rozwiązanie?green3d pisze:Przy generowaniu nowej umowy mam pewien problem gdyż czasem jestem lub nie w posiadaniu danych klienta np. PESEL. Mając szablon umowy o treści np. "...PESEL: <#PESEL>, NIP:<#NIP>,..." w przypadku braku nr PESEL w bazie przy drukowaniu umowy nie mam miejsca na wpisanie przy podpisywaniu umowy nr PESEL. Jest jakieś rozwiązanie o którym nie doczytałem w dokumentacji? Może niech zmienne tekstowe można edytować np <#PESEL#..................> czyli w przypadku braku nr PESEL wpisuje to co jest po drugim haszu?
Jak skonczy sie SIIS, to cos pomysle.
A opcja wstawienia "...................." w przypadku braku PESELa w jego miejsce w programie?
A opcja wstawienia "...................." w przypadku braku PESELa w jego miejsce w programie?
Piotr Szkut - PYXIS
UPgreen3d pisze:Jest szansa w najbliższym czasie na tego typu rozwiązanie?green3d pisze:Przy generowaniu nowej umowy mam pewien problem gdyż czasem jestem lub nie w posiadaniu danych klienta np. PESEL. Mając szablon umowy o treści np. "...PESEL: <#PESEL>, NIP:<#NIP>,..." w przypadku braku nr PESEL w bazie przy drukowaniu umowy nie mam miejsca na wpisanie przy podpisywaniu umowy nr PESEL. Jest jakieś rozwiązanie o którym nie doczytałem w dokumentacji? Może niech zmienne tekstowe można edytować np <#PESEL#..................> czyli w przypadku braku nr PESEL wpisuje to co jest po drugim haszu?
Jak najbardziej lub opcja wstawiania kropek wszędzie tam gdzie nie ma danych. Tyle że ma to krótkie nogi bo czasem trzeba więcej a czasem mniej kropekPyxis pisze:Jak skonczy sie SIIS, to cos pomysle.
Temat umarł czy da się coś zrobić z tymi zmiennymi?
To raczej taki letarg, bo nie wiem jak to rozwiazac w elegancki sposob.
Nie kazda zmienna bedziemy chcieli w razie braku danych do wstawienia zastepowac (ogolnie) miejscem na wpisanie reczne. To rodzi potrzebe przekazania jako parametru dlugosci takiego miejsca, jak i znaku uzytego do zrobijenia tego miejsca. Obecny mechanizm obslugujacy zmienne tekstowe nie zaakceptuje takich dodatkow, a nie mam dobrego pomyslu na nowy.
Trudno tez pewnie bedzie zachowac zgodnosci z obecna wersja - to duzy problem.
Nie kazda zmienna bedziemy chcieli w razie braku danych do wstawienia zastepowac (ogolnie) miejscem na wpisanie reczne. To rodzi potrzebe przekazania jako parametru dlugosci takiego miejsca, jak i znaku uzytego do zrobijenia tego miejsca. Obecny mechanizm obslugujacy zmienne tekstowe nie zaakceptuje takich dodatkow, a nie mam dobrego pomyslu na nowy.
Trudno tez pewnie bedzie zachowac zgodnosci z obecna wersja - to duzy problem.
Piotr Szkut - PYXIS
ja mam podobny problem
jaka jest prawidłowa nazwa dla nr konta danego uzytkownika ?
w poprzedniej wersji bylo <#RACHUNEK>
w v4 to nie działa
jaka jest prawidłowa nazwa dla nr konta danego uzytkownika ?
w poprzedniej wersji bylo <#RACHUNEK>
w v4 to nie działa
Na szablonach i w polach wiadomosci masz po prawym przyciskiem myszki liste zmiennych do wstawienia wraz z opisami. Skorzystaj z tego.
Piotr Szkut - PYXIS