komunikat przy wystawianiu faktur o braku pozycji domyślnej
-
netsystem24.pl
- Kontakt:
komunikat przy wystawianiu faktur o braku pozycji domyślnej
Witam !
Czy byłaby możliwość sprawdzania podczas wystawiania faktur automatem, czy wszyscy uzytkownicy mający zaznaczone automatyczne wystawianie faktur mają dopisaną domyślną pozycję do fakturowania ?
trafiło mi się juz kilka razy, że przeoczyłem przez to wystawienie faktury dla klienta na czas.
pozdrawiam Tomasz Przybysz
Czy byłaby możliwość sprawdzania podczas wystawiania faktur automatem, czy wszyscy uzytkownicy mający zaznaczone automatyczne wystawianie faktur mają dopisaną domyślną pozycję do fakturowania ?
trafiło mi się juz kilka razy, że przeoczyłem przez to wystawienie faktury dla klienta na czas.
pozdrawiam Tomasz Przybysz
-
netsystem24.pl
- Kontakt:
-
netsystem24.pl
- Kontakt:
-
netsystem24.pl
- Kontakt:
ok. napiszę jak informatyk informatykowi - myślę że po naciśnięciu przycisku generacji (lub po wejściu do tej funkcji) - program powinien sprawdzać czy dla wszystkich użytkowników dla których jest zaznaczone wystawiaj automatycznie faktury - jest ustawiona pozycja domyślna na fakturę.
Jeżeli jest program generuje faktury, jeżeli nie ma u niektórych - wyświetla listę osób i pyta co robić dalej.
Myślę że teraz trochę bardziej zrozumiale piszę.
pozdrawiam T.P.
Jeżeli jest program generuje faktury, jeżeli nie ma u niektórych - wyświetla listę osób i pyta co robić dalej.
Myślę że teraz trochę bardziej zrozumiale piszę.
pozdrawiam T.P.
-
netsystem24.pl
- Kontakt:
-
netsystem24.pl
- Kontakt:
rzecz w tym że tu nie o sposób pytania chodzi a obsługę na poziomie silnika bazy - plikowa zawsze będzie obsługiwana tak samo nawet jeżeli użyje się komponentów sql.
Baza sql-owa ma lepszy silnik - bardziej zoptymalizowany - poza tym zapytania transakcyjne są mniej obciążające, gdyż tam nie robi się seek-u na plikach - co czuć w pyxisie zwłaszcza na przewijaniu filtrowanych list (także np na generowaniu faktur).
Na bazie sql trwało by to moment (tzn. sporo krócej).
Ale o tym już rozmawialiśmy kiedyś - sporo roboty. Jakbym miał na tyle czasu to może sam bym się wziął za taki system - ale tu jest ciągle problem
.
Na ta chwilę także mi bardzo nie pasuje sposób rozliczania faktur trudno się w tym zorganizować. Wg mnie powinny być wpłaty osobno jak na koncie klienta - a później dopiero logika rozliczania faktur -bo ludki wpłacają przeróżnie za 1 m-c, 2-mc, 3-mc - cholery można dostać żeby dojść kto zalega a kto nie.
wpłaty rozliczają się za dziwne miesiące - a wg. mnie powinny się rozliczać faktury od najstarszej - chyba że ręcznie rozliczę którąś sam.
No dobra kończę bo będzie że tylko narzekam.
Baza sql-owa ma lepszy silnik - bardziej zoptymalizowany - poza tym zapytania transakcyjne są mniej obciążające, gdyż tam nie robi się seek-u na plikach - co czuć w pyxisie zwłaszcza na przewijaniu filtrowanych list (także np na generowaniu faktur).
Na bazie sql trwało by to moment (tzn. sporo krócej).
Ale o tym już rozmawialiśmy kiedyś - sporo roboty. Jakbym miał na tyle czasu to może sam bym się wziął za taki system - ale tu jest ciągle problem
Na ta chwilę także mi bardzo nie pasuje sposób rozliczania faktur trudno się w tym zorganizować. Wg mnie powinny być wpłaty osobno jak na koncie klienta - a później dopiero logika rozliczania faktur -bo ludki wpłacają przeróżnie za 1 m-c, 2-mc, 3-mc - cholery można dostać żeby dojść kto zalega a kto nie.
wpłaty rozliczają się za dziwne miesiące - a wg. mnie powinny się rozliczać faktury od najstarszej - chyba że ręcznie rozliczę którąś sam.
No dobra kończę bo będzie że tylko narzekam.
I tak sie to mniejwiecej rozlicza. Od najstarszej faktury na liscie faktur i najstarszego nieoplaconego miesiaca w tabeli oplat. Nie wiem czemu jest to dla Ciebie niejasne i zagmatwane.netsystem24.pl pisze: Na ta chwilę także mi bardzo nie pasuje sposób rozliczania faktur trudno się w tym zorganizować. Wg mnie powinny być wpłaty osobno jak na koncie klienta - a później dopiero logika rozliczania faktur -bo ludki wpłacają przeróżnie za 1 m-c, 2-mc, 3-mc - cholery można dostać żeby dojść kto zalega a kto nie.
Jak lient wplaci za 3 miesiace to rejestrujesz w tabeli oplat i program generuje Ci jego FV w przyszlosci jako rozliczone.
Kurde, to jest proste jak ...
Piotr Szkut - PYXIS
-
netsystem24.pl
- Kontakt:
Nie tak.
Gość płaci za trzy zaległe np. i płaci w miesiacu 10
a i rozlicza mi 10,11,12 a powinno 7,8,9
jak już rozliczy 10 to automatycznie później rozlicza nowsze. I to jest trochę do d.. - bo muszę ręcznie to poprawiać tzn. rozbijać na pojedyncze miesiące i wpisywać odpowiednie miesiące. Przeważnie na to nie mam czasu - a skoro mam system chciałbym sobie pomóc.
Wydaje mi się że takie proste relacje platność rozliczenie faktury - jak to ma miejsce przy masówce nie do końca działa tak jak trzeba.
poza tym w tabeli płatności byloby miło widzieć czy klient za dany okres miał płacić, czy nie. Fajne jest to zestawienie - ale do niego muszę siadać z listą od kiedy każdy user ma umowę i czy od danego miesiąca miał płacić czy nie.
Jednym słowem trochę za dużo roboty na piechotę.
Gość płaci za trzy zaległe np. i płaci w miesiacu 10
a i rozlicza mi 10,11,12 a powinno 7,8,9
jak już rozliczy 10 to automatycznie później rozlicza nowsze. I to jest trochę do d.. - bo muszę ręcznie to poprawiać tzn. rozbijać na pojedyncze miesiące i wpisywać odpowiednie miesiące. Przeważnie na to nie mam czasu - a skoro mam system chciałbym sobie pomóc.
Wydaje mi się że takie proste relacje platność rozliczenie faktury - jak to ma miejsce przy masówce nie do końca działa tak jak trzeba.
poza tym w tabeli płatności byloby miło widzieć czy klient za dany okres miał płacić, czy nie. Fajne jest to zestawienie - ale do niego muszę siadać z listą od kiedy każdy user ma umowę i czy od danego miesiąca miał płacić czy nie.
Jednym słowem trochę za dużo roboty na piechotę.
Bo nie robisz "bilansu otwarcia" w tabeli usera. Program pierwsza oplate abonamentowa w tabeli ksieguje na miesiac biezacy. Aby bylo inaczej na miesiac poprzedzajacy pierwszy miesiac wymagalnosci abonamentu wpisujesz abonament z kwota 0 zl. Czyli w Twoim przypadku przy wprowadzaniu tego klienta, po podpisaniu umowy powinienes zrobic mu w tabeli oplat wpis na czerwiec z kwota 0 zl. Pyxis by "wiedzial" ze ma wynagac oplaty za lipiec i zaczynalby ich ksiegowanie o tego miesiaca.
Musze chyba pomyslec nad osobnym polem na ten "bilans otwarcia" umieszczanym na karcie usera, bo juz ktoras osoba ma z tym problem.
Musze chyba pomyslec nad osobnym polem na ten "bilans otwarcia" umieszczanym na karcie usera, bo juz ktoras osoba ma z tym problem.
Piotr Szkut - PYXIS
-
netsystem24.pl
- Kontakt:
Hmm wydaje się bez sensu skoro wyznacznikiem do płatności kiedy jest faktura. Prosty join i już wiadomo od kiedy klient ma placić, gdyby np pola dla których była wystawiona faktura wyświetlały się innym kolorem - byłoby lux (pisze o raporcie wpłat) - co do rozliczania - to zrobiłbym join z fakturami sortowany datami faktur z warunkiem "rozliczona=nie"
Oczywiście nie oglądałem bazy - ale reguły są takie same więc myślę że nie odstajesz od normy.
Nie wiem skąd pomysł żeby rozliczać fakturę w miesiącu wpłaty ?
Jak dla mnie powinno być jakieś powiązanie z dokumentami - bo później można bzdury pooglądać na indeksie zaległości.
Oczywiście nie oglądałem bazy - ale reguły są takie same więc myślę że nie odstajesz od normy.
Nie wiem skąd pomysł żeby rozliczać fakturę w miesiącu wpłaty ?
Jak dla mnie powinno być jakieś powiązanie z dokumentami - bo później można bzdury pooglądać na indeksie zaległości.