Archiwizacja danych
Archiwizacja danych
Nie jestem pewien czy to błąd w programie czy celowe działanie (tak to ma być) ale jest kłopot związany z Archiwizacją a mianowicie nie jest zapisywana do archiwum zawartość ustawień z templatki "konfiguracja" również umów/protokołów czy co tam kto ma podstawione też jest brak i można bardzo się zdziwić po wgraniu wcześniej zrobionego archiwum przy przenoszeniu programu na nowy system/komputer/dysk o stracie czasu na przywracanie ustawień/umów i poszarpanych nerwach nie wspomnę.
Wystarczyła by opcja archiwizacji wszystkiego jak to mają inne programy tak aby po instalacji programu na nowo podać licencję i plik z takim archiwum i mieć wszystko w 1 minutę gotowe jak przed archiwizacją i bez stresu.
Wystarczyła by opcja archiwizacji wszystkiego jak to mają inne programy tak aby po instalacji programu na nowo podać licencję i plik z takim archiwum i mieć wszystko w 1 minutę gotowe jak przed archiwizacją i bez stresu.
Re: Archiwizacja danych
Konfoguracja jest archiwizaowana przy wybraniu opcji pakowania do ZIP.
Piotr Szkut - PYXIS
niby tak pisze przy opcji z zip ale jakoś mi to nie działa (wer. v2.22) tzn. pakuje do zip-a ale po dearchiwizacji brak jest ustawień w okienkach konfiguracji i umów/protokołów też nie ma.
Może coś źle robię a robię tak: wybieram z menu "Narzędzia" opcję "Archiwizacja" i w katalogu "KatalogArchiwum" tworzy się plik zip np: PyxisZip20130219.1 przenoszę ten plik do nowego systemu/komputera i tam w Pyxisie wybieram z menu "Narzędzia" opcję "Dearchiwizacja" podaję gdzie jest ten plik PyxisZip20130219.1 i się rozpakowuje tyle że po zakończeniu brak jest ustawień i umów
( sprawdzałem kilkakrotnie i zawsze to samo.
Może coś źle robię a robię tak: wybieram z menu "Narzędzia" opcję "Archiwizacja" i w katalogu "KatalogArchiwum" tworzy się plik zip np: PyxisZip20130219.1 przenoszę ten plik do nowego systemu/komputera i tam w Pyxisie wybieram z menu "Narzędzia" opcję "Dearchiwizacja" podaję gdzie jest ten plik PyxisZip20130219.1 i się rozpakowuje tyle że po zakończeniu brak jest ustawień i umów
W pliku ZIP jest podakatalog z plikami konfiguracji (*.ini). Trzeba te pliki skopiowac do katalogu programu jesli chcemy tez przywrocic nie same bazy, ale tez konfiguracje z danej stacji roboczej.
Piotr Szkut - PYXIS
niestety na dwóch instalacjach Pyxisa po wykonaniu archiwizacji w pliku zip nie powstaje żaden podakatalog, wszystkie pliki są luźno i jest tam kilka plików .ini : akt, app, PDXRBLD, SNMP i vbok i nic innego nie maPyxis pisze:W pliku ZIP jest podakatalog z plikami konfiguracji (*.ini).
To te pliki INI. Podejrzyj archiwum w jakims TotallCommanderze. Bedzie widoczna struktura katalogow w pliku ZIP.
Piotr Szkut - PYXIS
nie ma tam żadnej struktury katalogów jest tak jakby katalog DB z głównego katalogu Pyxisa przemianować na PyxisZip201302XX.x i go spakować zip-em i nic więcej 
Przepraszam pomylka. Jest to dodawane tylko do pliku ZIP. Bez podkatalogu. Pierwotnie bylo z podkatalogiem, ale na niektorych systemech (chyba W8) nie chcialo dzialac i wycinalo reszte archiwum. Z dwojga zlego wybralem wrzucanie do jednego katalogu.
Piotr Szkut - PYXIS
no i nie ma żadnej różnicy między normalną archiwizacją a tą z zip-em, zwartość archiwum jest taka sama czyli bez konfiguracji i umów
(różnica tylko taka że tu jest plik zip a nie zwykły folder)
Wsrod plikow pakowanych do ZIPa sa tez pliki INI.
Wzorce umow z tego co pamietam sa przechowywane w tabeli baz danych a nie wplikach ini.
Wzorce umow z tego co pamietam sa przechowywane w tabeli baz danych a nie wplikach ini.
Piotr Szkut - PYXIS
tak są .ini, wszystko to co jest w katalogu DB (ale chyba nie o te .ini chodzi bo są jeszcze dwa w głównym katalogu programu) i o ile się nie mylę gdyby z jednej maszyny przenieść katalog DB na drugą to zadziała to tak samo jakbyśmy zrobili archiwizację i plik wynikowy przenieśli na drugi PC i zrobili dearchiwizację - czy tak ? pytam bo tego jeszcze nie robiłem.
Jak umowy są w bazie to powinny chyba zostać przeniesione z bazami nawet bez opcji zip ?
chyba że są przenoszone z bazami ale brak reszty ustawień/wpisów z konfiguracji i dlatego ich Pyxis nie podstawia/widzi ?
Jak umowy są w bazie to powinny chyba zostać przeniesione z bazami nawet bez opcji zip ?
chyba że są przenoszone z bazami ale brak reszty ustawień/wpisów z konfiguracji i dlatego ich Pyxis nie podstawia/widzi ?
Pliki ini sa tylko w katalogu glownym programu. W katalogu baz ma ich nie byc, bo tam nie sa wogole czytane.
Pliki ini to ustawienie dla danej stacji roboczej z programem. Umowy sa w bazach i sa ustawiane "globalnie".
Pliki ini to ustawienie dla danej stacji roboczej z programem. Umowy sa w bazach i sa ustawiane "globalnie".
Piotr Szkut - PYXIS
no teraz jest OK, mnie dearchiwizacja wpakowała te .ini do katalogu DB i myślałem że mają tam być
przeniosłem je z DB do głównego folderu i jest OK nawet umowy się pokazały
ps/
szkoda że to się nie robi automatycznie, mniej byłoby stresu
przeniosłem je z DB do głównego folderu i jest OK nawet umowy się pokazały
ps/
szkoda że to się nie robi automatycznie, mniej byłoby stresu
Boje sie, ze ktos sobie tym nadpisze aktualne ustawienia zapisane w INI, robiac tylko w zamysle dearchiwizacje baz. Nie byl by pewnie zadowolony a i steresa by tez zlapal. 
Piotr Szkut - PYXIS
też racja
tylko tacy (jak ja) co chcą po reinstalce wszystko mieć po staremu muszą się nakombinować, więc może czas na jakiś bardziej "inteligentny" moduł dearchiwizacji który jak zobaczy w w pliku archiwum pliki .ini to zapyta czy przywracamy wszystko czy tylko bazy albo tylko konfigurację bez baz
A tak na szybko to zanim taki wypasiony dearchiwizator powstanie to wystarczyłby mały pliczek tekstowy dokładany automatycznie do archiwum z info co gdzie przekopiować aby było OK i info o takim pliku pomocy przy tym okienku do zaznaczenia jak chcemy robić plik zip.
A tak na szybko to zanim taki wypasiony dearchiwizator powstanie to wystarczyłby mały pliczek tekstowy dokładany automatycznie do archiwum z info co gdzie przekopiować aby było OK i info o takim pliku pomocy przy tym okienku do zaznaczenia jak chcemy robić plik zip.