Alternatywny sposób wysyłania smsów
Zatrudnijcie porządnego "informatyka" - rozwiąże ten psedo "problem". Jeżeli natomiast jesteś właścicielem sieci, to współczuję Twoim klientom. Dobra rada: zacznij sprzedawać ziemniaki na targu.wrobli pisze:Oczywiscie ze to moj punkt widzenia. Kwestia kto gdzie trzyma program my w serwerowni do ktorej nikt nie bedzie schodzil by wyslac sms nie wspominajac juz o dojezdzie do niej.
DO - rzirzi
A proszę powiedz mi czy testowałeś seryjne wysyłanie smsów z takiego modemu podpiętego do komputera ??? może ktoś inny to testował i się wypowie ??? jak to działa.
Ja osobiście testowałem na programie gnokii.
I czy sieci z takimi darmowymi pakietami sms do wielu numerów nie maja zabezpieczenia przed seryjnym wysyłaniem smsów.
Niech ktoś to przetestuje wysyłając smsa do np 100 kontaktów w telefonie
Dopiero wtedy jest sens pisać o takiej funkcjonalności.
A proszę powiedz mi czy testowałeś seryjne wysyłanie smsów z takiego modemu podpiętego do komputera ??? może ktoś inny to testował i się wypowie ??? jak to działa.
Ja osobiście testowałem na programie gnokii.
I czy sieci z takimi darmowymi pakietami sms do wielu numerów nie maja zabezpieczenia przed seryjnym wysyłaniem smsów.
Niech ktoś to przetestuje wysyłając smsa do np 100 kontaktów w telefonie
Dopiero wtedy jest sens pisać o takiej funkcjonalności.
Myślałam, że jest wiele programów do obsługi zdalnej - VNC, Team Viewer i pełno innych.wrobli pisze:Oczywiscie ze to moj punkt widzenia. Kwestia kto gdzie trzyma program my w serwerowni do ktorej nikt nie bedzie schodzil by wyslac sms nie wspominajac juz o dojezdzie do niej.
Proszę o wyrozumiałość
Pyxisa się dopiero uczę
Jeśli chodzi o oszczędności to utrzymanie modemu z kartą wpiętego w serwer Mikrotika wynosi 10zł brutto miesięcznie = 120zł brutto rocznie. Jest to karta Prepaid w Play, w której mamy uruchomioną usługę nielimitowanych sms-ów do wszystkich sieci.
Mam to uruchomione w celach szybkiego monitorowania stacji bazowych oraz stanu serwera i łącza, a czasami niektórych klientów gdy coś się u nich dziwnego dzieje.
Z racji tego iż mam możliwość nielimitowanego wysyłania sms-ów do wszystkich sieci, z chęcią wykorzystałbym taką opcję wysyłania sms-ów do osób zalegających z opłatami. Lub informacji o kończącej się umowie czy też innych promocjach.
Więc jak dla mnie taka opcja byłaby w pewnym stopniu przydatna.
Można byłoby to zrobić w taki sposób aby Pyxis wysyłał odpowiednio spreparowany plik txt na mikrotika po ftp, następnie na Mikrotiku odpowiedni skrypt przekształcający ten plik w komendy wysłania sms-a z odpowiednimi odstępami czasu tak aby nie zapchać modemu np 1 sms co 10sekund. Wykluczy to blokadę operatora na wysyłanie seryjnych sms-ów, czas odstępu między wiadomościami mógłby być definiowany przez pyxisa i wypisywany jako zmienna do pliku txt z sms-ami.
Co wy o tym myślicie ?
Mam to uruchomione w celach szybkiego monitorowania stacji bazowych oraz stanu serwera i łącza, a czasami niektórych klientów gdy coś się u nich dziwnego dzieje.
Z racji tego iż mam możliwość nielimitowanego wysyłania sms-ów do wszystkich sieci, z chęcią wykorzystałbym taką opcję wysyłania sms-ów do osób zalegających z opłatami. Lub informacji o kończącej się umowie czy też innych promocjach.
Więc jak dla mnie taka opcja byłaby w pewnym stopniu przydatna.
Można byłoby to zrobić w taki sposób aby Pyxis wysyłał odpowiednio spreparowany plik txt na mikrotika po ftp, następnie na Mikrotiku odpowiedni skrypt przekształcający ten plik w komendy wysłania sms-a z odpowiednimi odstępami czasu tak aby nie zapchać modemu np 1 sms co 10sekund. Wykluczy to blokadę operatora na wysyłanie seryjnych sms-ów, czas odstępu między wiadomościami mógłby być definiowany przez pyxisa i wypisywany jako zmienna do pliku txt z sms-ami.
Co wy o tym myślicie ?
Zawartość pliku mogła by wyglądać np tak:
/tool sms send usb3 "48653xxxxxx" message="Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX"
:delay 10s
/tool sms send usb3 "48565xxxxxx" message="Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX"
/tool sms send usb3 "48523xxxxxx" message="Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX"
/tool sms send usb3 "48725xxxxxx" message="Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX"
/tool sms send usb3 "48653xxxxxx" message="Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX"
/tool sms send usb3 "48565xxxxxx" message="Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX"
/tool sms send usb3 "48523xxxxxx" message="Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX"
/tool sms send usb3 "48725xxxxxx" message="Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX"
Mam dalsze wskazówki do stworzenia tej funkcjonalności:
Plik, który będzie wysyłany na Mikrotika będzie plikiem konfiguracyjnym o rozszerzeniu *.rsc i będzie on importowany do Schedulera np co 15 minut komendą: "/import sms_faktury.rsc".
Natomiast plik sms_faktury.rsc będzie zawierał następującą treść:
/system scheduler
add disabled=no interval=0s name=sms_faktury on-event="/tool sms send usb3 \"4\
8653xxxxxx\" message=\"Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX\
\"\r\
\n:delay 10s\r\
\n/tool sms send usb3 \"48565xxxxxx\" message=\"Prosze o uregulowanie plat\
nosci za fakture nr XXXX\"\r\
\n/tool sms send usb3 \"48523xxxxxx\" message=\"Prosze o uregulowanie plat\
\n/tool sms send usb3 \"48725xxxxxx\" message=\"Prosze o uregulowanie plat\
\n:delay 5s\r\
\n/system scheduler remove sms_faktury" policy=\
ftp,reboot,read,write,policy,test,winbox,password,sniff,sensitive,api \
start-date=jul/16/2012 start-time=15:47:30
Zmienne w tym skrypcie po kolei od góry:
- nr telefonu odbiorcy
- treść wiadomości
- odstęp między wysyłanymi wiadomościami podany w sekundach
- dzień oraz godzina rozpoczęcia wysyłania sms-ów
po wysłaniu ostatniego sms-a, wpis samoczynnie usuwa się z schedulera.
Dodam tylko, że czas rozpoczęcia wysyłania sms-ów musi być ustawiony na tyle do przodu aby plik po wysłaniu z pyxisa zdążył się zaimportować.
Wiem, że można by to było zrobić dużo prościej i tutaj mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć kolega Gularz_pl.
Plik, który będzie wysyłany na Mikrotika będzie plikiem konfiguracyjnym o rozszerzeniu *.rsc i będzie on importowany do Schedulera np co 15 minut komendą: "/import sms_faktury.rsc".
Natomiast plik sms_faktury.rsc będzie zawierał następującą treść:
/system scheduler
add disabled=no interval=0s name=sms_faktury on-event="/tool sms send usb3 \"4\
8653xxxxxx\" message=\"Prosze o uregulowanie platnosci za fakture nr XXXX\
\"\r\
\n/tool sms send usb3 \"48565xxxxxx\" message=\"Prosze o uregulowanie plat\
\n/tool sms send usb3 \"48523xxxxxx\" message=\"Prosze o uregulowanie plat\
\n/tool sms send usb3 \"48725xxxxxx\" message=\"Prosze o uregulowanie plat\
\n:delay 5s\r\
\n/system scheduler remove sms_faktury" policy=\
ftp,reboot,read,write,policy,test,winbox,password,sniff,sensitive,api \
start-date=jul/16/2012 start-time=15:47:30
Zmienne w tym skrypcie po kolei od góry:
- nr telefonu odbiorcy
- treść wiadomości
- odstęp między wysyłanymi wiadomościami podany w sekundach
- dzień oraz godzina rozpoczęcia wysyłania sms-ów
po wysłaniu ostatniego sms-a, wpis samoczynnie usuwa się z schedulera.
Dodam tylko, że czas rozpoczęcia wysyłania sms-ów musi być ustawiony na tyle do przodu aby plik po wysłaniu z pyxisa zdążył się zaimportować.
Wiem, że można by to było zrobić dużo prościej i tutaj mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć kolega Gularz_pl.
hmm najprostsza wersja juz jestPyxis pisze:Ja tez chetnie poslucham co ma do powiedzenia.
obecnie zrobiłem skrypt w php wysyłający sms-y przez serwis serwersms.pl
jest to w miarę tanie, dodatkowo mamy możliwość otrzymania potwierdzenia co z sms się stało.
Wysyłanie sms-a z poziomu MT no fajnie można
Gularz_pl podsunąłeś mi właśnie dobry pomysł.
Zrobię to bez żadnej ingerencji w pyxisa, po prostu skrypt w php wyciągający dane o niezapłaconych fakturach z i-boka a następnie te dane będzie odpowiednio wrzucał do pliku konfiguracyjnego .rsc oczywiście tak żeby plik miałwszystko co jest niezbędne i wysyłał to po ftp na mikrotika
Ale to po urlopie teraz mi się nie chce za to brać...
Zrobię to bez żadnej ingerencji w pyxisa, po prostu skrypt w php wyciągający dane o niezapłaconych fakturach z i-boka a następnie te dane będzie odpowiednio wrzucał do pliku konfiguracyjnego .rsc oczywiście tak żeby plik miałwszystko co jest niezbędne i wysyłał to po ftp na mikrotika
Ale to po urlopie teraz mi się nie chce za to brać...
Jest tego dużo w sieci, np. tutaj:
http://www.activexperts.com/serial-port ... to/delphi/
Ja nie jestem programistą, ale jak nie dajesz rady, to mogę podpytać dobrego fachowca.
Myślę jednak, że jak tylko wykażesz odrobinę chęci, to spokojnie dasz radę sam.
http://www.activexperts.com/serial-port ... to/delphi/
Ja nie jestem programistą, ale jak nie dajesz rady, to mogę podpytać dobrego fachowca.
Myślę jednak, że jak tylko wykażesz odrobinę chęci, to spokojnie dasz radę sam.