Nowa instalka a odtworzenie starej bazy
Nowa instalka a odtworzenie starej bazy
Witam
Borykam się z pewnym problemem, tzn. musiałem przeinstalować system xp. Zapisałem sobie bazę z programu (w ostatniej 1.942). Instaluję program z płytki, wersja 1.52 robię aktualizację do ostatniej 1.9, dokonuję dearchiwizacji, wcześniej ustawiając ścieżki do katalogów, które program tworzy, na dysku C: i po jej dokonaniu program się wysypuje, dostaję komunikat, że z podanej lokalizacji nie można odczytać pliku bazy danych. Jak rozwiązać ten problem??
Borykam się z pewnym problemem, tzn. musiałem przeinstalować system xp. Zapisałem sobie bazę z programu (w ostatniej 1.942). Instaluję program z płytki, wersja 1.52 robię aktualizację do ostatniej 1.9, dokonuję dearchiwizacji, wcześniej ustawiając ścieżki do katalogów, które program tworzy, na dysku C: i po jej dokonaniu program się wysypuje, dostaję komunikat, że z podanej lokalizacji nie można odczytać pliku bazy danych. Jak rozwiązać ten problem??
Zdarza sie, ze niektore wersje dokonuja modyfikacji baz po upgrade. Staram sie, aby takie sytuacje mialy miejsce jak najrzadziej. Zbierane sa takie modyfikacje i w jednej wybranej wersji aplikowane na bazy. Minimalizuje to rozne poroblemy z bazami miedzy poszczegolnymi wersjami, ktore moga wystapic - aczkolwiek teoretycznie nie powinny.
Problem pojawia sie czesto, gdy zarchiwizaowana baza nie miala w momencie zapisu spojnosci (np jakis index sie "rozjechal"). Trzeba wtedy najpierw archiwum sprawdzic ParadoxRepair'em a dpoiero pozniej dearchiwizowac i aplikowac upgrade. Nie powinno sie wymieniac tez czesci baz pomiedzy wersjami.
Opis uzycia w instrukcji programu oraz tutaj:
http://pyxisisp.pl/index.php?option=com ... temid=14#2
Problem pojawia sie czesto, gdy zarchiwizaowana baza nie miala w momencie zapisu spojnosci (np jakis index sie "rozjechal"). Trzeba wtedy najpierw archiwum sprawdzic ParadoxRepair'em a dpoiero pozniej dearchiwizowac i aplikowac upgrade. Nie powinno sie wymieniac tez czesci baz pomiedzy wersjami.
Opis uzycia w instrukcji programu oraz tutaj:
http://pyxisisp.pl/index.php?option=com ... temid=14#2
Piotr Szkut - PYXIS
ParadoxRepair daje taki komunikat w logach po sprawdzeniu i naprawie Twoich baz:
Table USERFVPOZYCJE - #records: 561
Table UserFvPozycje.DB - Number of records 3 in block 29 does not match index 2
Table USERFVPOZYCJE - Errors fixed (#records: 562)
Table UserFvPozycje.DB - Corrupted autoincrement generator
Table UserFvPozycje.DB - Autoincrement generator fixed
Table UserFvPozycje.DB - successfuly packed
Table USERFVPOZYCJE - #records: 561
Table UserFvPozycje.DB - Number of records 3 in block 29 does not match index 2
Table USERFVPOZYCJE - Errors fixed (#records: 562)
Table UserFvPozycje.DB - Corrupted autoincrement generator
Table UserFvPozycje.DB - Autoincrement generator fixed
Table UserFvPozycje.DB - successfuly packed
Piotr Szkut - PYXIS